ALD NIJS

Inwoner van Surhuizum sneed boerderij op de helft door om te kunnen bouwen

Het gezin van Wobbe Veenstra aan ’t Súd in Surhuizum zal voor de Kerstdagen een nieuw onderdak hebben. Als alles verder naar wens gaat tenminste. De helft van de boerderij die men nu nog bewoont zal dan ook worden afgebroken.

De andere helft is al eerder verdwenen, want toen de heer Veenstra over nieuwbouw dacht, werd het idee geboren om de helft van de huidige woning af te breken en op het vrijgekomen stuk te bouwen. Het idee kreeg vaste vorm en het resultaat kan men nu nog zien. De ‘zaag’ heeft de oude woning prachtig afgesneden. Aan de ene kant is het misschien jammer dat weer een stukje oude sfeer gaat verdwijnen en het landschap weer wat moderner wordt. Aan de andere kant zal mevrouw Veenstra in de moderne omgeving heel wat plezieriger kunnen vertoeven en werken.

In elk geval is de aannemer zover gevorderd dat Wobbe Veenstra, vrouw en vijf kinderen (oudste 14 en jongste 4) spoedig afscheid gaan nemen van het huis waar men zolang lief en leed heeft gedeeld. De oude linde zal het overleven. Die wil men niet missen.

Bron: Kollumer Courant, 1972